Hai la vînătoarea de eclipse!

Mi-a fost deschis "apetitul" pentru eclipse, din nou, după difuzarea unei ştiri, în care se anunţa eclipsa totală de lună, de pe 21 decembrie a.c. care, însă, nu a fost vizibilă în România. Aşa că m-am hotărît să scriu, mai bine spus să fac un mic calendar al eclipselor ce vor avea loc în următorul an, 2011. Poate mai sunt şi alţi iubitori ai acestor fenomene astronomice.

Aşa că în 2011, vom avea bucuria de a urmări pe cer nu mai puţin de 3 eclipse importante: o eclipsă parţială de Soare pe 4 ianuarie - cea mai mare eclipsă vizibilă din România în următorii 16 ani şi două eclipse totale de Lună - 15 iunie şi 10 decembrie. Per ansamblu vor fi 6 eclipse: 4 eclipse parţiale de Soare (4 ianuarie, 1 iunie, 1 iulie, 25 noiembrie) şi 2 eclipse totale de Lună (15 iunie şi 10 decembrie).


Eclipsele vizibile din România:

*** Prima eclipsă a anului ce vine se va produce în dimineaţa zilei de 4 ianuarie 2011, fiind o eclipsă parţială mare. Maximul se va produce în capitala ţării la ora 10:35, cînd Soarele va fi acoperit 67.5% (ca suprafaţă). Eclipsa se va observa în Europa, jumătatea nordică a continentului african şi jumătatea vestică a Asiei.

*** A doua eclipsă a anului 2011 va fi o eclipsă totală de Lună, care se va produce în seara zilei de 15 iunie 2011, a cărei fază totală va dura o oră şi patruzeci de minute (1h 40 min), iar maximul ei producîndu-se la ora 23:12 (ora de vară). În România, Luna va răsări doar cu cîteva minute înainte de începutul eclipsei parţiale.
Această eclipsă se va vedea în întregime din estul şi sudul Africii, sudul Asiei şi Oceanul Indian şi parţial (la răsărit sau apus) în Australia, Europa şi America de Sud.

*** A treia eclipsă va fi tot o eclipsă totală de Lună care de această dată se va vedea doar parţial, fiindcă Luna va răsări în România în timpul eclipsei totale. Aceasta se va produce pe 10 decembrie 2011. Maximul eclipsei va avea loc la ora 16:31 (ora de iarnă a României) şi va dura 52 de minute şi 16 secunde. Cei care se vor bucura de aceasta în întregime vor fi locuitorii continentului asiatic, mai puţin cei din zona vestică, cei din Australia şi din Oceanul Atlantic. În rest eclipsa se va vedea la răsărit în Africa şi Europa, iar la apus în America de Nord.

Mă bucură nespus de mult că prietena mea, Luna (şi fără ghilimelele de rigoare de această dată, fiindcă nu le mai consider necesare), va arăta din nou de ce este în stare. Poate pare deplasată afirmaţia mea, dar mă declar cel mai mare admirator al Ei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu