TEDx: despre femeie şi educaţie

Avea să aibă loc un eveniment important în după amiaza zilei de 11 a lunii acesteia, numit "Women on top", pentru Youth Academy, dar şi pentru noi, femeile. Stingheră am păşit în hotelul Unirea din Iaşi acum o săptămînă.
De la uşă, întîmpinată fiind de o bună prietenă, membră a Asociaţiei, mi-am dat seama de anvergura acelei dezbateri. "Femeia este fanta care se deschide în zona vizibilului pentru a lăsa extraordinarul să pătrundă în lume", acesta a fost bileţelul pe care l-am primit la începutul acelui eveniment. O foarte bună strategie de incitare a auditorului, aş putea spune.


TED – Ideas worth spreading este o idee, de mare importanţă, care are succes mai mult înafară decît la noi în România. Scopul acesteia este de a valorifica acţiunile unor oameni simpli, care au adus schimbări majore în societate, chiar dacă se limitează unui spaţiu cultural, economic, social, discursurile rostite la TED îşi pun amprenta asupra publicului prin acţiunile şi comportamentele sale.

Youth Academy este o organizaţie tînără este o organizatie tanără, activ implicată în mediile de educare nonformală din ţara noastră. Aceasta crede că este acea "roată" lipsă a educaţiei care va duce la revoluţionarea proceselor de învăţare. Din acest motiv, la Iaşi a încercat să creeze un context în care actorul principal: femeia de succes, este prezentat de mai multe femei de succes din România şi din străinătate.

Evenimentul a fost introdus de Cezar Gumeni, care a prezentat 3 miracole pe care femeia le deţine:
1. "femeile sunt cele care reuşesc că creeze viaţă";
2. "sunt gingaşe, sub amprenta angelică, ascunzîndu-se o fire puternică";
3. "reuşesc să suporte/iubească bărbaţii, făcînd o groază de sacrificii".

Acesta a fost urmat de o prezentare a doamnei Monica Tatoiu, în care "miracolele" enunţate de Cezar Gumeni, erau într-o altă ordine. "Femeia este capabilă să reproducă intuitiv, de la naştere are carte de muncă." A dezvăluit reţeta succesului ei, care urmată cu atenţie ar da rezultate oricui: "Spune "DA" ideilor şi visurilor tale, fiindcă acestea vor începe să crească în secunda următoare. Suntem depozitare ale unor resurse imense, iar utilizarea ineficientă duce la pierderea lor. Noi decidem ce vrem să facem, nu familia, nu soţul, nimeni nu trebuie să ne influenţeze deciziile. Dacă nu pui sămînţa, nu iese nimic. Învăţaţi să ascultaţi! Dacă nu ascultăm suntem percepute drept cicălitoare."

Au fost în total opt speakeri, patru locali şi naţionali şi patru internaţionali, doi dintre ei fiind surpriză.

Tincuţa Baltag, Directorul General al Fundaţiei Dinu Patriciu, a prezentat modelul educaţional de succes al României care ar cuprinde următoarele soluţii: descentralizare - responsabilizarea profesorilor şi a copiilor, o nouă programă şcolară, crearea unor modele potrivite de finanţare educaţională. Viitorul de peste 20 de ani văzut de dumneaei presupune o lume mai mică, globală, conectată de tehnologie şi transporturi, dar şi o "mare" de informaţii din ce în ce mai greu de gestionat (Google deţinea în anul 2008 un trilion de informaţii).
"Cred foarte mult în filantropie, cred în implicarea societăţii civile în rezolvarea unor probleme sociale. Şi mai cred că oamenii care au ajuns la un anumit statut şi confort financiar au nevoie să îi ajute pe ceilalţi, mai puţin norocoşi".

Doamna Profesor Carmen Gache a prezentat cum pasiunea pentru ornitologie a devenit cheia succesului într-o perioadă destul de grea pentru afirmarea profesională şi socială. Poate vă întrebaţi cînd eraţi mici dacă rîndunica de la streaşina casei bunicilor, care vine în fiecare primăvară şi-ţi bucură auzul cu al său cîntec, este aceeaşi? Ei bine, doamna profesor a lămurit "misterul", zicîndu-ne că e aceeaşi. Ea străbate aproape 10.000 de km pentru a ierna în Africa, dar şi pentru a se întoarce la locul său: în cuibul de la streaşina casei bunicilor. Dar ştiaţi că "soţul" turturea, îşi jeleşte "soţia" (care a murit/dispărut) timp de trei ani după care moare şi el? Sau că în Africa există o specie de papagali, care mor, dacă partenerul/a lipseşte mai mult de o oră? Concluzionăm astfel faptul că "păsările sunt cel mai bun exemplu al fidelităţii".

Catrinel Zaharia, a fost unul dintre speakerii surpriză, care a prezentat diferenţele dintre femei şi bărbaţi din punct de vedere al emisferelor, urmată apoi de Tudor Giurgică, elevul anului în cadrul Galei Premiilor în Educaţie şi al doilea speaker surpriză, care a adus mai multe detalii acestui subiect, spunând că ‎"femeile pot trece de ziduri pentru că ele nu folosesc ciocanul."

Dintre speakerii internaţionali îi enumăr pe:
Deborah Rhodes, care prin cercetările sale asupra oncologiei a arătat în premieră la nivel global primul dispozitiv "fără durere" de depistare a cancerului de sîn, print-o nouă tehnologie de MRI (Magnetic resonance imaging).

Skeikha Al Mayassa, a jucat un rol de pionierat în domeniul culturii, educaţiei şi al activităţilor de informare, prin iniţierea şi sprijinirea de diverse organizaţii locale şi internaţionale.

Sheryl Sandberg, este cunoscută ca fiind “femeia din spatele Facebook”, fiind COO în cadrul companiei.

Sejal Hathi, studentă la Universitatea Yale, a prezentat organizaţia internaţională Girls helping girls, fondată de ea. Scopul acesteia fiind mobilizarea fetelor din întreaga lume să se angajeze în schimburile culturale, să obţină o educaţie la nivel mondial şi să genereze schimbarea socială.

La sfîrşitul acestui eveniment, publicul s-a arătat încîntat şi interesat de ceea ce s-a prezentat. Încîntată am fost şi eu că am revăzut-o pe doamna Tincuţa Baltag cu care am putut schimba unele vorbe şi trasmite salutări echipei din Bucureşti.

"Being a women is a gift. Sometimes you need a truck to carry it. But how rich we are. We can share some with the men in our lives. With love and generously." Monica Tatoiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu