Hai cu filmul, fii în trend!


Serile Filmului Românesc este un eveniment marca Asociația Studenților Jurnaliști din Iași în care pelicule româneşti vor fi "disecate" împreună cu regizorii şi actorii lor în perioada 9-13 mai! Este un must go al ultimei luni de primăvara! Fii şi tu în trend!

LUNI, vom fi în "Pădurea Spânzuraţilor" împreună cu Victor Rebengiuc "După ea", iar în final vom acorda "Medalia de onoare" acelora ce au pierdut întreaga zi la film.

MARŢI, vom afla cine e "Cel mai iubit dintre pământeni" al lui "Tanti", în regia lui Şerban Marinescu. Invitaţii acestei zile vor fi regizorul şi actorii Mircea Silaghi şi Constantin Puşcaşu.

MIERCURI, vom fi salutaţi de Dana Voicu şi regizorul Alexandru Maftei în "Buna! Ce faci?".

JOI, avem seara de scurtmetraje.

VINERI, vom fi prezenţi muţi la "Nunta mută" a lui Horaţiu Mălăele împreună cu actorul Tudorel Filimon, cunoscut ca nea Nelu de La Bloc.

Se vor mai organiza o serie de conferinţe, discuţii libere care îi vor avea în centrul atenţiei pe regizorii şi actorii filmelor.

Prima ediție a avut loc în perioada 12-14 mai 2010 în cadrul căreia au rulat filmele Legături bolnăvicioase, Eu când vreau să fluier, fluier şi Tache, dar şi scurt metraje.
În cele trei seri au fost invitaţi regizorii Tudor Giurgiu (Legături bolnăvicioase), Florin Şerban (Eu când vreau să fluier, fluier) şi Igor Cobileanski (Tache şi scurt metraje) care au urmărit alături de cei prezenţi în sala Cinematografului Victoria, începând cu ora 19:00, cele mai de actualitate şi de succes producţii ale lor.

Pentru mai multe detalii intra pe www.serilefilmuluiromanesc.blogspot.com dar şi pe pagina de Facebook.

Un suflet schilodit si poeziile vindecătoare: Ilie Tudor

"duduiau zidurile şi caloriferele de poezie românească..."

Foarte rar mai auzim vorbindu-se despre ororile comunismului, se-ncearcă oare o muşamalizare a istoriei? Poezia din temniţele comuniste a reprezentat din totdeauna un subiect interesant, asupra căruia multe poveşti au fost aduse la cunoştinţă publicului. Doar cîteva asociaţii mai fac lucrul acesta, precum Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, Fundaţia Academia Civică istorii ce au fost aprofundate de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

Un documentar de 30 de minute în care foşti deţinuţi politici ca: Aspazia Otel Petrescu, Eugen Dumitriu, Dorina Cristea, Demostene Andonescu, supravieţuitori ai temniţelor comuniste, au vorbit despre poeziile care le luminau viaţa întunecata din timpul detenţiei, în următoarele două ore ale dezbaterii organizate la Facultatea de Teologie o poveste cutremurătoare a fost împletită de către tatăl renumitului cîntăreţ Tudor Gheorghe, Ilie Tudor.

Condamnat politic la 22 de ani de detenţie şi marcat de evenimentele trăite pe parcursul a celor 6 ani cît a făcut în închisoarea din Aiud, nea Ilie Tudor a vorbit în mijlocul sălii arhipline de studenţi însetaţi de cunoaştere, despre cum a ajuns în închisoare şi mai ales despre versurile lui Radu Gyr încărcate de credinţă ce erau scrijelite pe pereţii minţii. Acest efervescent rezultat a fost datorat vieţii spirituale pe care deţinutii au dobîndit-o în închisoare.

"Poezia - e modul de expresie a temniţelor"

Dacă memoria era singura legatură dintre poezie, Iisus şi om, lacrimile reprezentau liantul realităţii dure aproape nesfîrşite. Această comuniune de suferinţă, autoînţelegere reciprocă au făcut ca deţinuţii închisorii din Aiud să comunice prin intermediul codului Morse, dar şi a scoarţelor de săpun, împărtăţindu-şi astfel noile versuri: "pe bucata de săpun scriam 2-4 strofe de baladă pe care nu le ţineam minte, mai apoi le învăţam."

În 2010, Tudor Gheorghe a susţinut la Iaşi un spectacol intitulat "Chemarea păsării de acasă" prin care releva prin cîntecele sale dureri din perioada neagră a istoriei ţării noastre după versurile lui Mircea Micu. "Simt poezia lui, mă simt ca el, dezrădăcinat în propria ţară, departe de tradiţiile în care am crescut, departe de lumea satului care a dispărut, asediat de agresivitatea citadină, în căutarea amintirilor, în căutarea unui orizont liniştitor care nu se întrevede”, susţine maestrul Tudor Gheorghe pe blogul dedicat lui.

Sursa: AltIasi.ro